Kako je pokazalo nedavno sprovedeno ispitivanje javnog mnijenja, Britanci ne smatraju piratiziranje nekim ozbiljnijim zločinom, pa samim time ne žele ni povećanje kazne za ovaj prestup sa dvije, kolika je trenutno kazna, na deset godina zatvora.

Iako njihova vlada već duže vrijeme lobira za značajno pooštravanje kazni zbog piraterije, britanska javnost skoro je jednoglasno odbila vladin prijedlog.

Umjesto da tek tako donesu novi zakon, britanski Zavod za intelektualno vlasništvo izvršio je istraživanje javnog mnijenja u okviru kojeg su željeli saznati šta njihovi građani misle o uvođenju desetogodišnje zatvorske kazne za piratiziranje. Od primljena 1032 odgovora građana, njih 1011 bilo je protiv uvođenja novih mjera kažnjavanja pirata. Od preostalih proponenata, njih 20 otpada na biznise i samo jedan na "običnog" građanina.

Zavod je, objavivši ove rezultate ispitivanja, zaključio da je, sudeći prema mišljenju većine Britanaca, kazna od 10 godina zatvora prevelika kada je riječ o piratiziranju online sadržaja.

Iako još nije poznato da li će i u kolikoj mjeri ova saznanja uticati na zakonodavce prilikom donošenja novog zakona, iz Zavoda obećavaju građanima da će rezultati biti uzeti u obzir prilikom razmatranja budućih prijedloga zakona.

1/1