Domaćim medijima se proteklih dana proširila vijest o mladom programeru iz Visokog, Harisu Aščaliću, koji zadnjih godinu i po razvija vlastitog digitalnog asistenta zasnovanog na vještačkoj inteligenciji. Svoj AI je nazvao Cadence i dao mu ženski glas – kako kaže u prilogu za N1, njegov digitalni asistent je zamišljen tako da na računaru radi sve ono što mi radimo tastaturom i mišem – odnosno, da omogući naprednu glasovnu kontrolu računara.

Kao primjere, Haris navodi automatizovano posjećivanje određenih sajtova na glasovnu komandu korisnika, izvršavanje matematičkih operacija, puštanje muzike i slično. 

Za ovaj projekat su ga inspirisali filmovi, tako da mu je sada cilj kreirati "virtuelnog prijatelja" koji će ljudima pomagati u svakodnevnim računarskim poslovima i učestvovati sa njima u prirodnom razgovoru. Upravo je ovo zadnje karakteristika po kojoj bi se Cadence trebala razlikovati od postojećih digitalnih asistenata poput Cortane i Siri.

1/1

Haris se, naravno, dotakao i uobičajenog problema za ove prostore – nerazumijevanja okruženja za IT projekat na kojem radi. Pretpostavljamo da je upravo zbog toga najprije odlučio implementirati engleski jezik u Cadence, dok će podrška za bosanski stići naknadno.

Programer također kaže da čeka mišljenje Facebookovog tima za istraživanje o njegovom projektu, a upit im je poslao baš u vrijeme kada se Mark Zuckerberg počeo interesovati za AI

Trailer projekta, objavljen još prošle godine, možete pogledati ispod: