Srednja škola Garnes Videregaende Skule u Bergenu u Norveškoj uvodi novi pristup sportskom obrazovanju. Osim maltretiranja fizičkim vježbama i tradicionalnim sportovima, škola će u nastavni plan i program od avgusta uvrstiti i elektronske sportove, tj. profesionalno igranje.

Sretni učenici koji su se prijavili za ovaj predmet, a ima ih 30, dobit će priliku da se pet sati sedmično igraju na računarima u školi i uče o elektronskom sportu generalno. Podsjećamo, profesionalno igranje je sve profitabilnija aktivnost, kako za igrače, tako i za kompanije koje organizuju prenose i drže prava na najpopularnije igre.

Program obrazovanja o e-sportu trajat će tri godine, a u igre koje se za tu svrhu razmatraju spadaju League of Legends, Starcraft 2, Counter-Strike: Global Offensive i naravno, Dota 2. 

Učenici sa sobom nose miševe, tastature i slušalice, dok će se škola pobrinuti za ono najbitnije – framerate. Konkretno, igraći računari će biti opremljeni GeForceom GTX 980 Ti. Osim igranja, učenici će dobiti priliku i da se fizički pripreme za profesionalno igranje – odnosno, da poboljšaju reflekse i izdržljivost. 

1/1