Ah, te korporacije, čovjek ne zna kojoj bi vjerovao. Na Anony.ws sajtu je osvanuo screenshot Sonyjeve trademark aplikacije kojom na američkom tržištu pokušava preuzeti vlasništvo nad izrazom "Let's Play", koji označava video prohode igara, često uz komentare igrača.

Let's Play videi su zadnjih godina popularizovani na YouTubeu kao jedan od načina da igrači zarade novac, pri čemu oni manji, tj. srednje popularni mogu zarađivati i do 1000 dolara mjesečno. S druge strane, u nedostatku kvalitetnih demo verzija igara, potencijalni igrači često gledajući ovakve prohode provjeravaju kakva je neka igra, a tu je i dio zajednice koji više voli gledati kako neko drugi igra igru, nego da je oni odigraju.

Dakle, Sony nije autor ove fraze i pojave, ali ipak želi preuzeti vlasništvo nad njom. Njihova trademark prijava, koju možete pogledati ovdje, pojašnjava da "Let's Play" kakvog ga oni žele prisvojiti predstavlja "elektronski prenos i streaming video igara preko globalnih i lokalnih računarskih mreža; streaming zvuka, grafike i audiovizuelnih materijala preko globalnih i lokalnih mreža".

Veselo, zar ne?

Američki Ured za patente i trademarke odbio je Sonyjevu aplikaciju, ali iz pogrešnog razloga – zbog mogućeg oštećivanja "LP Let'z Play" trademarka America, LLC-a. Sony sada ima pola godine da se žali na ovakvu odluku, ako to želi.

1/1