Kako prenosi ExtremeTech, Qualcomm je na CES-u predstavio novi tip čitača otisaka prstiju, koji koristi ultrazvučne talase i koji bi navodno mogao biti bolji od kapacitivnih senzora kakve recimo koriste Apple i Google u iPhoneu i Nexusu 6P.

Umjesto senzora koji koriste fizički kontakt sa kožom kako bi generisali visokorezolutivnu "mapu" vašeg otiska prsta, Qualcommova nova Sense ID tehnologija koristi ultrazvučne talase, te korisnicima omogućava da se uloguju na svoj uređaj bez direktnog fizičkog kontakta sa samim senzorom.

Drugim riječima, Qualcommov novi čitač otisaka prstiju bi jednog dana mogao biti ugrađen unutar ekrana mobilnih uređaja, jer je sposoban skenirati otisak prsta čak i kroz materijale kao što je staklo.

I što je najbolje od svega, Qualcommova Sense ID tehnologija je navodno sigurnija od klasičnih čitača otisaka prstiju, obzirom da iz kompanije tvrde kako se ne može zavarati sa lažnim otiscima, jer prilikom skeniranja prstiju prodire kroz nekoliko slojeva kože.

Prvi uređaj u koji će biti ugrađen Sense ID čitač otisaka prstiju je Le Max Pro, smartphone kineske kompanije LeTV, namijenjen isključivo kineskom tržištu.

1/1