Kako nas razni analitičari i kompanije poput FordaAudija u zadnje vrijeme uče, Internet of Things će da bude dinamitna platforma za brzo bogaćenje svih onih koji budu dovoljno pametni da se rano uključe u njen razvoj. Uzmimo za primjer Samsung – ova južnokorejska firma je izdvojila skoro 15 milijardi dolara za izgradnju fabrike čipova za, između ostalog i Internet of Things. Jedno je sigurno: potražnja će biti ogromna, a ekonomski uticaj na SAD i druge zemlje koje guraju IoT veliki.

Međutim, sve to očigledno ne važi za Brazil, Italiju, Indiju i Rusiju. Ove četiri zemlje su, naime, prema izvještaju savjetodavne kompanije Accenture, na dnu liste država koje mogu osjetiti blagotvorne ekonomske efekte od širenja Internet of Thingsa.

Na vrhu liste su, naravno, Sjedinjene Američke Države i Kina.

Zemlje – a, Accenture je analizirao njih 20 – su rangirane prema razvoju komunikacijske infrastrukture, broju ljudi koji se razumiju u IoT poslove, otvorenosti tržišta, ulaganju u istraživanje i razvoj (kad li ćemo mi na ovakvu listu?) i razvijenosti IT usluga.

Koliko bi IoT mogao donijeti novca određenim državama najbolje govori podatak da čak i tako nepripremljen, Brazil može generisati 40 milijardi dolara IoT zarade do 2030. godine. Da su više ulagali u tehnologiju, ta bi cifra bila 210 milijardi dolara.

1/1