Linux.Encoder je ransomware koji enkriptira foldere i fajlove vezane za web administraciju, kao i Home i MySQL foldere na Linux sistemima. Otkriće ovog ucjenjivačkog malwarea u novembru je objavila sigurnosna kompanija Dr. Web.

Međutim, Bitdefender se od tada uspješno borio protiv Linux.Encodera zahvaljujući propustima koje su njegovi kreatori ostavili u malwareu. U kompaniji naglašavaju da trenutno imaju alat koji je u stanju dešifrovati fajlove na računarima žrtvi, te da će im tu uslugu ponuditi besplatno. Odlična vijest, budući da je trenutno preko 600 servera širom svijeta zaraženo Linux.Encoderom.

Bitdefender je najprije uspio otkriti dekripcijski ključ zahvaljujući grešci u programiranju ovog ransomwarea, nakon čega su njegovi kreatori objavili "ispoliranu" verziju.

Srećom i ta pokrpljena verzija Linux.Encodera sadrži propust u načinu na koji se generiše ključ za AES-256 enkripciju, kojeg BitDefender s lakoćom uspijeva otkriti.

Firmin kompletan izvještaj o ovome možete pročitati ovdje, a na ovom linku se nalazi alat za dekriptiranje fajlova koje je napao Linux.Encoder.

1/1