Intel je na CES-u predstavio novu generaciju svog minijaturnog Compute Stick računara na USB sticku, prenosi Engadget.

Specifikacije novog Compute Sticka uključuju Atom x5-z84000 procesor, 2GB RAM-a i 32GB memorije za pohranu podataka. Na sticku ćete pronaći i predinstaliran Windows 10 operativni sistem, a tu su i dva USB porta - jedan USB 2.0 i jedan USB 3.0. Listu specifikacija zaokružuje podrška za 802.11ac mrežu i 2x2 sistem antena.

Iz Intela tvrde da bi uređaj trebao biti do dva puta brži u odnosu na svog prethodnika, a na tržištu bi se trebao naći uskoro, po cijeni od 160 američkih dolara.

Uz to, Intel je predstavio i dva nova modela Compute Sticka, koji su bazirani na šestoj generaciji Core M3 i M5 čipova, a koji se od standardnog modela razlikuju i po memoriji - naime, u svojim minijaturnim kućištima (više-manje identičnim kućištu standardnog modela) donose po 4GB RAM-a i 64GB interne memorije. Također, vrijedi napomenuti da M3 model stiže sa predinstaliranim Windowsima 10, dok M5 model stiže bez ikakvog OS-a.

Intel planira početi sa proizvodnjom M3 i M5 modela Compute Sticka u februaru, a kada se pojave na tržištu, koštaće 400, odnosno 500 dolara, respektivno.

1/1