Nvidia je na ovogodišnji CES stigla sa pomalo neočekivanim uređajem naziva Drive PX2.

Kako prenosi The Next Web, Nvidia Drive PX2 predstavlja svojevrsni "superkompjuter" za automobile, čija lista hardverskih specifikacija uključuje 12 CPU jezgri i 4 GPU-a. Također vrijedi napomenuti kako i CPU i GPU elemente prate sistemi tečnog hlađenja, kao i podatak da sve to nudi snagu procesiranja od 8 teraflopsa, što je ekvivalent snazi 6 Titan X grafičkih kartica i u rangu snazi "oko 150 MacBook Pro" računara.

Međutim, to je samo jedan dio jednačine - drugi čini DriveNet, Nvidijin napredni deep-learning sistem, koji kompjuterima omogućava da sami sebe nauče kako bolje prepoznavati različite objekte, što je na CES-u demonstrirano u nekoliko video klipova, u kojima se prikazuju automobili koji bi u stvarnom vremenu mogli detektovati različite objekte, bez da se oslanjaju na procesiranje u cloudu.

Pored toga, Nvidia je na CES-u demonstrirala i sistem koji putnicima u samovozećem automobilu može prikazati 3D projekciju onoga što njihov automobil u tom trenutku "vidi".

Među prvim kompanijama koje će Nvidijinu tehnologiju upotrijebiti u svojim automobilima su Volvo, Audi, Mercedes-Benz i Daimler.

1/1