Mark Zuckerberg je najavio da će se upustiti u razvoj vještačke inteligencije koja će mu pomagati u svakodnevnim poslovima u njegovoj kući, ali i u poslu kojeg obavlja za Facebook.

Najava je dio njegovog ličnog cilja da nauči nove stvari koje se ne odnose samo na njegovu poziciju u Facebooku. Kao primjer navodi druge lične izazove, kao što su čitanje par knjiga mjesečno i učenje mandarinskog kineskog jezika. Sudeći po njegovoj uspješnosti obavljanja ovog drugog projekta, njegov AI projekat bi također mogao uroditi plodom.

Zuckerberg planira najprije dobro proučiti kakva mu je AI tehnologija dostupna, a zatim će je programirati da razumije njegove glasovne komande za kontrolisanje osvjetljenja, temperature i muzike. Njegov cilj je napraviti AI pomoćnika koji od obične kuće pravi pametnu i koja je u stanju, naprimjer, automatski pustiti u kuću porodične prijatelje.

"U Facebooku provodim mnogo vremena radeći sa inžinjerima na razvoju novih stvari. Neki od zadataka koji me najviše ispunjavaju uključuju ulaženje u detalje tehničkih projekata. (...) Kodiranje ovoga za moje potrebe trebao bi biti zabavan intelektualni izazov." – kaže Zuckerberg u Facebook postu.

1/1