AMD je objavio kako će na ovogodišnjem CES-u demonstrirati svoj najnoviji GPU, koji će ujedno biti i prvi baziran na njihovoj novoj Polaris arhitekturi.

Polaris arhitektura je dizajnirana i optimizovana za 14-nanometarsku FinFET proizvodnu tehnologiju i, prema riječima ekipe iz AMD-a, predstavlja "najveći generacijski skok u performansama po utrošku energije" u historiji kompanije.

Iz AMD-a tvrde kako će Polaris biti sposoban isporučiti performanse identične konkurentskim GPU-ovima, ali uz 60% manju potrošnju energije, te kako će grafičke kartice bazirane na ovoj arhitekturi omogućiti tečan framerate u igrama, VR sadržajima i multimedijalnim aplikacijama.

Polaris se oslanja na četvrtu generaciju GCN (Graphics Core Next) arhitekture i donosi podršku za HDR monitore, HDMI 2.0a, DisplayPort 1.3, kao i za hardversko enkodiranje/dekodiranje h.265 4K videa, a AMD s nada kako će im Polaris omogućiti kreiranje GPU-ova za tanke i lagane gaming laptope, desktop računare malih dimenzija i grafičke kartice sa manje konektora za napajanje.

"Naša nova Polaris arhitektura donosi znantna poboljšanja u performansama i energetskoj efikasnosti, ali i druge dodatne mogućnosti," izjavila je predsjednica AMD-a, Lisa Su, te dodala: "2016. će biti vrlo uzbudljiva godina za Radeon fanove zahvaljujući našoj Polaris arhitekturi, Radeon Software Crimson Editionu i brojnim drugim inovacijama na kojima radi naš Radeon Technologies Group tim."

Prvi GPU-ovi bazirani na Polaris arhitekturi se u prodaji očekuju sredinom ove godine.

1/1