Osnivač Debian projekta, Ian Murdock, preminuo je u ponedeljak, 28. decembra, u 42. godini života. On je 1993. godine lansirao projekat pod nazivom "Debian Linux Release", koji je postao jedna od najuspješnijih verzija Linuxa, a sama riječ "Debian" je kombinacija imena njegove djevojke (kasnije supruge) Debre i njegovog imena.

Osim toga, on je bio i tehnološki direktor Linux fondacije.

Murdock se prošlog mjeseca priključio i IT kompaniji Docker, koja se bavi razvojem platforme za distribuirane aplikacije. Upravo je direktor Dockera, Ben Golub, objavio ovu tužnu vijest:

"Dragi prijatelji i članovi open source zajednice, sa velikom tugom vas moramo obavijestiti da je Ian Murdock preminuo u ponedeljak navečer. Ovo je tragični gubitak za njegovu porodicu, Dockerovu zajednicu i širi open source svijet; žalit ćemo za njim. Ianovoj djeci, porodici i izražavamo naše najdublje saučešće i podršku." – stoji između ostalog u Dockerovom postu o ovom nesretnom događaju.

Međutim, što se tiče uzroka Murdockove smrti, oni su za sada okruženi misterijom. Naime, on je par puta uhapšen u San Franciscu, najprije zbog navodnog pokušaja provale, pa onda i zbog lupanja na susjedova vrata. Neposredno prije smrti, na svom Twitter profilu je objavio niz tweetova u kojima osuđuje ponašanje policije prema njemu. Te tweetove možete pogledati ovdje.

Navodno, nakon incidenta sa policijom Murdock je prijetio da će izvršiti samoubistvo.

1/1