Windows 10 je generalno na uzlaznoj putanji – novi Microsoftov OS je prešišao 200 miliona instalacija na računarima širom svijeta. Tako barem izvještava WinBeta, na osnovu insajderskih informacija.

Inače, Windows 10 je sve popularniji i među igračima. Naime, Steam je sa svojih 125 miliona korisnika toliko raširena platforma među igračima, da se izjednačava sa PC igranjem – i upravo zbog toga podaci o računarskim konfiguracijama njegovih korisnika predstavljaju značajan pokazatelj stanja na PC igraćoj sceni.

Steam je nedavno objavio novembarske podatke o konfiguracijama svojih korisnika u kojima, između ostalog, stoji da 29 posto igrača koristi Windows 10 (kombinovano 64-bitna i 32-bitna verzija). Pri tome ih čak 67 posto posjeduje hardver koji podržava DirectX 12, ali koji u budućim DX12 igrama neće moći potpuno iskoristiti ako budu ostali na starijim verzijama Windowsa.

Radi se o velikom skoku udjela Windowsa 10, budući da je on u avgustu iznosio oko 17 posto.

Također, interesantan je i podatak da 47 posto igrača na Steamu još uvijek koristi dvojezgreni procesor. Možda bi izdavači trebali malo porazmisliti o ovoj velikoj skupini gamera koji još uvijek nisu prešli na "next-gen" i bolje optimizovati igre – barem one grafički siromašnije. Pri tome, čak 18 posto ih se drži Intelovih integrisanih grafičkih kartica. I konačno, udio Intelovih procesora blago raste, dok AMD-ov blago opada. 

Sve podatke i kompletnu statistiku konfiguracija Steamovih korisnika možete pogledati ovdje.

1/1