Preko 75 indijskih profesora sa Indijskog instituta nauke i Indijskog instituta tehnologije potpisalo je zajedničku izjavu u kojoj se protive Facebookovoj inicijativi pružanja besplatnog Internet pristupa Indijcima po imenu "Free Basics". Pismo su poslali indijskoj Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Free Basics je dio Internet.org partnerstva između Facebooka i različitih kompanija, koje određuje kojim će servisima i sajtovima Indijci moći pristupiti. Stoga je inicijativa kritikovana zbog kršenja net neutrality principa, između ostalog i od strane Microsofta.

Čitava situacija oko Free Basicsa je poprilično komplikovana, a da tako i ne ostane, najbolje su se pobrinuli upravo profesori u svom otvorenom pismu.

"Dozvoljavanje privatnoj kompaniji da definiše šta su Internet osnove za indijske korisnike, da kontroliše koji sadržaj koliko košta i da ima pristup ličnom sadržaju kreiranom od strane miliona Indijaca je kobna kombinacija koja vodi do totalnog odsustva slobode s kojom Indijci koriste svoj javni servis – Internet. (...) Facebook će moći dešifrirati sadržaj "osnovnih" aplikacija na svojim serverima. (...) Ili ćemo svoje bankovne aplikacije izuzeti iz onih osnovnih ili ćemo rizikovati da Facebooku izložimo finansijske podatke svih Indijaca. (...) Ako je nešto besplatno, cijena toga se mora nadoknaditi negdje drugo. Operateri će morati nadoknaditi cijenu "besplatnih osnovnih" aplikacija na komercijalnim servisima (u suprotnom, zašto onda sve ne bi bilo besplatno?)." – stoji u pismu.

Zajedničku izjavu indijskih profesora u cijelosti možete pročitati ovdje.

1/1