Kako javlja The Intercept, a prenosi The Next Web, otkriveno je da Windows 10 automatski i bez dozvole korisnika pohranjuje enkripcijske ključeve njihovih diskova na Microsoftove servere.

Da budemo precizniji, Windows 10 automatski uploaduje enkripcijske ključeve diskova svim korisnicima Windowsa 10 koji su se na njih logirali sa svojim Microsoft korisničkim računima.

Enkripcijski ključevi su korisni u situacijama kada naiđete na probleme prilikom pristupa podacima sa diska, ali mogu biti i zloupotrijebljeni ukoliko ih se hakeri dokopaju nakon što pristupe vašem Microsoft accountu.

Ukoliko želite provjeriti da li je i vaš enkripcijski ključ uploadovan na Microsoftove servere, to možete obaviti na ovoj adresi (ako ga tamo ne pronađete, Microsoft ga nije uploadovao ili uopšte ne koristite enkriptovani disk).

Također, ukoliko ključ želite obrisati sa servera, obavezno obavite backup - ključ npr. možete zapisati na papir, ili možete iskoristiti neki od softverskih alata poput Microsoftovog BitLockera, koji ga može pohraniti na USB stick. Uz to, ako želite biti još sigurniji, preporučuje se da nakon brisanja ključa sa servera generišete novi i da izbjegavate njegovo uploadovanje na cloud.

1/1