Početkom godine, na Internet je procurila 3.0 verzija sjevernokorejskog operativnog sistema baziranog na Fedora Linuxu, po imenu Red Star. Operativni sistem je razvijen u Korejskom kompjuterskom centru u Pjongjangu, a s ozbirom na manjak informacija koje dolaze iz Sjeverne Koreje i izolovanost njenog režima, OS je probudio radoznalost brojnih računarskih korisnika.

Međutim, tadašnje pretpostavke da su u operativni sistem ugrađeni backdoori za nadgledanje aktivnosti njegovih korisnika sada su i potvrđene. Dvojica njemačkih IT stručnjaka, Florian Grunow i Niklaus Schiess, na Chaos Communication Congress hakerskoj konferenciji u Hamburgu objasnili su da OS tajno označava svaki multimedijski fajl i dokument, kako na računarima korisnika, tako i na USB stickovima koje korisnici spoje na njih. Svrha ovoga je praćenje razmjene filmova i dokumenata koje je vlada Sjeverne Koreje proglasila nelegalnim, a koje je navodno sve popularnije među njenim stanovnicima.

Također, Red Star ima ugrađene sigurnosne postavke koje otežavaju isključivanje antivirusa i firewalla tako što se u tom slučaju OS restartuje ili izbaci error. Antivirus i web browser preusmjeravaju podatke na servere unutar zemlje.

Generalno, ovaj operativni sistem sadži veliku količinu koda razvijenog u Sjevernoj Koreji, kako bi vlada izbjegla eventualnu špijunažu od strane protivničkih zemalja kroz sabotiran softver. Naprimjer, ispod interfejsa, koji je kopija OS X-a, Red Star OS krije vlastiti sistem enkripcije fajlova – još uvijek je misterija o kakvoj tačno enkripciji je riječ.

1/1