Sjećate se vijesti o tome da su Juniper Networks firewalli, nekada poznati po sigurnosti, godinama sadržavali backdoor za kojeg se sumnja da je djelo kineskih hakera? Sada je The Intercept objavio da su još od 2011. godine NSA i britanska obavještajna služba GCHQ hakirali Juniperove firewalle. Tačnije, Britanci su u ovome zatražili pomoć od Amerikanaca, a NSA-in dokument o tome je jedan od brojnih koje je Edward Snowden odnio iz agencije kada je odlučio prestati biti agent i postati aktivist.

Dokument, kojeg možete pročitati ovdje, detaljno navodi koje su tačno uređaje američki obavještajci su mogli hakirati već u februaru 2011.

Opravdavajući svoj potez, GCHQ i NSA su izrazile zabrinutost da bi mogle biti u zaostatku sa prikupljanjem obavještajnih podataka ako Juniper ne bude sabotiran na vrijeme. Razlog: Juniperovi firewalli se često koriste u Kini, Pakistanu i Jemenu.

Međutim, još uvijek nije poznato da li ovaj združeni GCHQ-ov i NSA-in napad na Juniper Networks firewalle ima veze sa na početku spomenutim backdoorom. Interesantno je vidjeti s kojom lakoćom pojedinci – u ovom slučaju navodni bivši zaposlenik Junipera – optužuju Kinu za ovakva hakiranje i cyber sabotaže, kada je Snowdenovim dokumentima poput ovog otkriveno koliko su NSA i GCHQ zapravo agresivni u pokušajima da prikupe tuđe podatke i špijuniraju Internet korisnike.

Jedini komentar Juniper Networksa na ovaj izvještaj je to da kompanija radi na osnovu najviših etičkih standarda.

1/1