Božić ne bi bio Božić da se neki od velikih i popularnih gaming servisa ne nađu u problemima do grla, bili to DDoS napadi iritantnih klinaca, bio to problem poput ovoga koji je upravo pogodio Valveov Steam.

Naime, kako prenose brojni mediji, Steam je večeras u jednom trenutku "poludio", te je korisnicima počeo prikazivati privatne podatke drugih korisnika - podatke poput e-mail adresa, historije kupovine, kao i posljednje dvije cifre kreditnih kartica (u slučaju da su isti spašeni na servisu).

Valve je u međuvremenu oborio Steam Store, tako da mu je za sada nemoguće pristupiti.

Na sajtu SteamDB pretpostavljaju kako uzrok cijele frke nije DDoS napad ili hakiranje servisa, već problem sa keširanjem podataka na jednom od Valveovih servera i preporučuju da niko ne pokušava pristupiti Steam Storeu (bilo u web browseru, bilo direktno u Steam desktop klijentu) dok Valve ne riješi probleme. Uz to napominju kako je problem vjerovatno samo read-only, tako da niko ne bi trebao biti u stanju da obavlja ikakve akcije (poput kupovine ili promjene ličnih podataka) na tuđim korisničkim računima kojima greškom pristupi.

SteamDB ekipa također preporučuje korisnicima koji su Steam povezali sa PayPalom da iste ne pokušavaju unlinkati preko Steama, već da to urade direktno na PayPal sajtu (opciju mogu pronaći u sekciji Settings > Payment options > Preapproved payments).

Iz Valvea još uvijek nisu prokomentarisali situaciju, tako da ćemo za detaljnije informacije šta je tačno uzrokovalo problem, te kako ga je Valve riješio - ili kako ga namjerava riješiti - morati pričekati zvanično saopštenje za javnost.

DOPUNJENO: Valve je medijima poslao obavještenje u kojem kaže da je ovaj problem popravljen te da Steam sada uredno funkcioniše. Uzrok problema je bila konfiguracijska izmjena koja je dovela do greške sa keširanjem podataka. Ta greška je tokom perioda manjeg od sat vremena "omogućavala nekim korisnicima da nasumično vide stranice generisane za druge korisnike". U Valveu vjeruju da ničiji podaci nisu zloupotrijebljeni, budući da su se accounti drugih korisnika mogli samo pregledati, ali ne i koristiti.

1/1