Ovaj put, glasine se nisu obistinile – bilo je očigledno da AMD ovog mjeseca neće stići predstaviti svoju novu grafičku karticu sa dva Fiji XT GPU-a, Radeon R9 Fury X2. Međutim, sada je kompanija i zvanično potvrdila da je ova kartica odgođena za narednu godinu.

Kako izvještava francuski Hardware.fr, AMD je odgodu objasnio na sljedeći način:

"Raspored izdavanja za Fiji Gemini (kodni naziv za spomenutu karticu) je u početku bio usklađen sa širom dostupnošću Head Mounted Displaya, koja je u junu bila zakazana za četvrti kvartal 2015. godine. Zbog određenih odgoda u spremnosti VR ekosistema, šira dostupnost HMD-a se sada očekuje početkom drugog kvartala 2016. Kako bi VR iskustvo bilo što optimalnije, lansiranje Fiji Geminija ćemo bolje prilagoditi tržištu. Funkcionalni primjerci Fiji Geminija su u četvrtom kvartalu 2015. isporučeni različitim poslovnim korisnicima i njihova početna reakcija je bila vrlo pozitivna."

Nagađa se da bi razlog za odgodu mogla biti i nedavna pravna prijetnja Aseteka zbog dizajna hladnjaka na Radeonima. Podsjećamo Asetekov problem je navodno kršenje određenih patenata na dizajn vodenih coolera.

1/1