Tokom najnovije debate među kandidatima američke Demokratske stranke za predsjedničku kampanju, jedna od najjačih kandidatkinja ove stranke, Hillary Clinton, objasnila je da bi voljela vidjeti cyber oružje za razbijanje enkripcije koje bi bilo revolucionarno kao i atomska bomba svojevremeno.

"Nadam se da će, uzimajući u obzir izuzetne mogućnosti koje naša tehnološka zajednica posjeduje (...), doći do nastanka projekta sličnog Projektu "Manhattan" (tajni projekat kreiranja atomskog oružja – op. a.), nečega što će okupiti vladu i tehnološku zajednicu, tako da mogu vidjeti da nisu suparnici, nego partneri. Nikome ne odgovara ako teroristi mogu ostvariti pristup enkriptiranoj komuniklaciji koju ne može razbiti nijedna agencija za sprovođenje zakona." – rekla je Clinton u odgovoru na pitanje o tome da li zbog pariških napada treba prisiliti kompanije poput Applea da omoguće backdoor pristup enkriptiranom sadržaju njihovih korisnika.

Problem s kojim se susreću IT kompanije je sljedeći: ako omoguće lakše sprovođenje zakona oslabljivanjem enkripcije u svojim operativnim sistemima, onda na taj način otvaraju mogućnost da njihove korisnike špijunira svako, a ne samo američke državne agencije – od cyber kriminalaca, pa do agenata stranih obavještajnih službi. 

1/1