Vrijedni anonimni izvori su Yahoo Autosu došapnuli zanimljivu informaciju da će se Google udružiti sa Fordom kako bi ove dvije kompanije zajedno započele proizvodnju samovozećih automobila. Ovi automobili će biti zasnovani na Googleovoj tehnologiji, a ako se ispostavi da je glasina istinita, radi se o značajnom potezu za Fordovo poslovanje i njegovu buduću ulogu na tržištu Internet of Things automobila.

Ford je inače nedavno objavio da planira duboko zagaziti na tržište električnih vozila, tako da ova njihova (još uvijek navodna) saradnja sa Googleom ne predstavlja neko veliko iznenađenje. Naime, Ford bi vlastiti softver za autonomnu vožnju mogao doraditi Googleovim, koji je, pak, ispoliran na osnovu dugotrajnog testiranja 53 Googleova autonomna automobila na ulicama Kalifornije i Teksasa. S druge strane, Google će moći relativno lako početi proizvodnju automobila u Fordovim fabrikama te pri tome potpomognuti američku ekonomiju.

Saradnja bi zvanično trebala biti objelodanjena tokom CES-a u januaru.

Predviđa se da bi autonomna vozila mogla smanjiti broj poginulih u saobraćajnim nesrećama i za 33 hiljade godišnje – i to samo u Americi.

1/1