Microsoft je najavio novu filantropsku inicijativu, koju su popratili osnivanjem Microsoft Philanthropiesa, organizacije posvećene omogućavanju lakšeg globalnog pristupa tehnologiji. Philanthropies će raditi na poboljšavanju kvalitete života i produktivnosti siromašnih zajednica.

Da bi ovo postigla, nova Microsoftova filantropska organizacija će ulagati u neprofitna tehnološka partnerstva koja će omogućiti većem procentu populacije da uživa u pogodnostima moderne tehnologije. Kompanija navodi primjer ulaganja 75 miliona dolara u edukaciju u računarskim naukama širom svijeta tokom perioda od naredne tri godine.

Pored toga, Microsoft će svoje djelovanje proširiti i kroz globalne hackathone koji će za cilj imati razvoj novih tehnologija fokusiranih na rješavanje ključnih problema u društvu.

Microsoft na ovaj način, kroz doprinos razvoju i širenju tehnologije, želi doprinijeti i čovječanstvu. Kako stoji u firminom obavještenju, "uprkos globalnoj ekspanziji, povećanom pristupu i demokratizaciji tehnologije, njene prednosti još uvijek nisu došle do svih u svijetu". Neki od glavnih razloga za to su siromaštvo i manjak obrazovanja.

Ova vijest se savršeno nadovezuje na nedavno najavljeni novi Microsoftov fond koji bi siromašnijim područjima trebao omogućiti jeftin pristup Internetu.

1/1