AMD je danas predstavio tri noviteta iz svoje GPUOpen inicijative, a koji će postati dostupni iduće godine u "Boltzmann Initiative" paketu alata.

Konkretno, u pitanju su GPUOpen for Gaming, novi kompajler za tzv. heterogeno računarstvo, te specijalni Linux drajveri fokusirani na potrebe HPC računarstva.

GPUOpen for Gaming podrazumijeva nuđenje većeg stepena kontrole nad GPU-om developerima igara, što bi im trebalo omogućiti da iskoriste znanje koje su stekli prilikom razvoja igara za PlayStation 4 i Xbox One (za neupućene: obje navedene konzole nude low-level pristup GPU-u).

"Developeri igara će sada imati direktan pristup GPU hardveru, te pristup velikoj kolekciji open source efekata, alata i SDK-ova," istakli su iz AMD-a.

Sa druge strane, tu je i HCC kompajler, koji će programerima omogućiti da iskoriste prednosti HSA (Heterogeneous Systems Architecture) arhitekture, odnosno da jednostavno i efikasno iskoriste GPU hardver u heterogenim sistemima.

"AMD-ovo testiranje je pokazalo kako u mnogo slučajeva 90 i više procenata CUDA koda može biti automatski konvertovano u C++ korištenjem HIP-a, dok se finalnih 10 procenata može manuelno konvertovati u popularni C++," stoji u saopštenju koje je objavio AMD.

Na kraju, tu su i posebni Linux drajveri za HPC (High Performance Computing) sisteme, sa kojim AMD želi "demonstrirati svoju posvećenost Linuxu", a koji između ostalog donose peer-to-peer GPU podršku, kao i podršku za Remote Direct Memory Access (RDMA) direktni pristup GPU memoriji.

1/1