Prema izvještaju na RoadToVR sajtu, NASA se udružila sa Sonyjem kako bi zajedno dizajnirali simulator za treniranje operatora Robonaut 2 robota. Robonaut je inače izuzetno pokretljivi humanoidni robot predviđen za obavljanje ljudskog posla, zajedno sa astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Nova verzija ovog robota, koja bi trebala moći skoro potpuno zamijeniti ljudsku posadu, bit će puštena u rad 2017. godine.

Što se tiče NASA-inog i Sonyjevog simulatora, njegova demo verzija se zove Mighty Morphenaut i simulirat će uslove rada u svemiru, kao i pokrete Robonauta 2.

U videu ispod možete pogledati tehnološki demo simulatora na PlayStationu 4, a NASA-in softverski inžinjer, Garrett Johnson, rekao je da smatra da Mighty Morphenaut dobro simulira rad sa robotom uz odgođenu komunikaciju (zbog udaljenosti stanice od površine Zemlje, gdje će se operator nalaziti). 

U svakom slučaju, ovo je još jedna demonstracija načina na koji virtuelna stvarnost može pomoći u svakodnevnom radu i treniranju stručnjaka u raznim zanimanjima.


 

1/1