Zbog smanjenja radno sposobne populacije, u Japanu se već prognozira velika nestašica radnika, koju namjeravaju popuniti robotima i vještačkom inteligencijom. Njihovi istraživači analizirali su više od 600 poslova i pri tome otkrili da bi čak 49 posto uobičajenih zanimanja za nekih deset do dvadeset godina mogli obavljati roboti i automatizovani kompjuterski sistemi.

I dok bi se druge nacije zabrinule zbog ovakve vijesti, Japanci je smatraju spasonosnom zbog jedne jednostavne činjenice: nemaju izbora jer se smatraju trenutno najstarijom nacijom na svijetu.

Naime, u Japanu je trenutno četvrtina ukupnog stanovništva starija od 65 godina, dok u Velikoj Britaniji taj postotak iznosi 17 posto, a u SAD-u samo 14 posto. Ovo je i jedan od glavnih razloga zbog kojeg Japan toliko ulaže u razvoj robotike.

Međutim, kako i u ostalim razvijenim zemljama širom svijeta također raste broj starijih stanovnika, Japan će u narednim decenijama svima njima pružiti primjer na koji način da i oni uvedu robote u svakodnevni život.

1/1