U maju ove godine izvijestili smo o tome da je vještačka inteligencija kineskog IT giganta, Baidua, nadmašila onu na kojoj radi Google. Baiduov AI je, naime, prepoznavao slike, "razumio" kontekst dešavanja na njima i opisivao ih sa preciznošću od više od 95 posto.

Kineska kompanija se nije uzalud bacila na razvoj napredne vještačke inteligencije – upravo je objavila da je uspješno testirala vlastiti autonomni automobil na cestama Pekinga. Test nije sproveden u kontrolisanim uslovima, nego na "ruti sa različitim cestama pod različitim vremenskim uslovima".

Baiduov samovozeći automobil je tako postao prvi u Kini koji je uspješno demonstrirao potpunu autonomiju u kompleksnim svakodnevnim uslovima vožnje, samostalno mijenjajući trake, usporavajući na dovoljnu udaljenost od drugih vozila, pretičući ih kada je to potrebno i prolazeći kroz petlje bez ikakvih problema. Poznavaoci saobraćaja u Kini će razumjeti ponos kojim odiše Baiduovo obavještenje – ponašanje vozača u kineskim gradovima je izuzetno nepredvidljivo, pa je samim time Baiduov podvig značajniji.

Sam automobil je modifikovani BMW serije 3, a testna vožnja je bila duga 30 kilometara, uz ubrzanje do 100 kilometara na sat na određenim dijelovima rute. 

1/1