Nakon nekoliko mjeseci provedenih u beti, Cortana je sada konačno stigla na iOS i Android.

Kako prenosi Engadget, Microsoft je jučer lansirao finalnu verziju svog digitalnog ličnog asistenta na App Storeu i Google Playu, a potvrdili su kako će Cortana biti integrisana i u nadolazeći OnePlus One baziran na Cyanogen OS-u.

U odnosu na betu, finalna verzija Cortane ne donosi neke veće promjene - i dalje ćete je koristiti za praćenje podsjetnika i pregled notifikacija, a tu i tamo joj možete postaviti i poneko pitanje (u prevodu: iskoristiti je za pretragu weba).

Također, vrijedi istaći kako će Cortana na Androidu čekati da joj postavite pitanja čak i sa home screena (dovoljno je reći "Hey Cortana" kako bi aktivirali pretragu), a nudiće i mogućnost slanja notifikacija na Windows 10 desktop računare. Sa druge strane, te opcije za sada nisu dostupne u iOS verziji aplikacije.

I za kraj, jedna loša vijest - iOS i Android verzije Cortane su za sada dostupne samo u Sjedinjenim Državama i Kini, a minimalni zahtjevi za njeno korištenje uključuju iOS verzije 8 ili noviji, odnosno Android verzije 4.1.2 ili noviji.

1/1