Kako prenosi PC Gamer, AMD je objavio da će njihova FreeSync tehnologija od iduće godine, pored već postojeće podrške za DisplayPort, konačno dobiti i podršku za HDMI.

Podsjećamo, FreeSync je tehnologija koja omogućava varijabilnu frekvenciju osvježavanja ekrana, sa čime AMD konkuriše ekipi iz Nvidije i njihovom G-Syncu. A nakon što omoguće upotrebu FreeSynca i uz korištenje HDMI kablova i priključaka, AMD će dobiti blagu prednost nad ekipom iz zelenog tabora, obzirom da G-Sync za sada podržava samo DisplayPort.

Iz AMD-a tvrde kako će "FreeSync kroz HDMI biti podržan na svim AMD APU-ovima i GPU-ovima koji već podržavaju FreeSync uz korištenje DisplayPorta," a istakli su i da rade sa partnerima kao što su LG, Samsung i Acer kako bi omogućili upotrebu FreeSynca na monitorima kompatibilnom sa HDMI-em.

Uz to, AMD je najavio i HDR kompatibilnost za svoje proizvode, što će omogućiti njihovo puno iskorištavanje na HDR monitorima koji se u prodaji očekuju u drugoj polovini 2016. godine, a koji će, kako ističu na PC Gameru, donijeti bolji kvalitet slike zahvaljujući boljoj svjetlini, boljem kontrastu i većem broju boja u odnosu na standardne monitore.

1/1