Google je u Android verziju Chromea konačno ubacio podršku za Safe Browsing, koja će u ovom mobilnom web browseru od sada biti uključena po defaultu, prenosi Android Central.

Chrome na Androidu će tako od verzije 46 pa nadalje biti uključen po defaultu, a iz Googlea tvrde da su se pobrinuli za to da ova opcija troši što manje mobilnog prometa i baterije.

"Bajtovi su veliki: naša mantra je da svaki bit koji Safe Browsing potroši na mobilnom uređaju mora služiti za poboljšavanje zaštite korisnika. Mrežna propusnost i baterija su najvrijedniji resursi na mobilnim uređajima, tako da smo morali pažljivo promisliti kako zaštiti mobilne korisnike. Neki od social engineering napada su zabilježeni samo u određenim dijelovima svijeta, tako da mi samo šaljemo informacije koje štite uređaje u geografskim regijama u kojima se nalaze," izjavili su iz Googlea.

Iz Mountain Viewa tvrde i kako su se pobrinuli za to da korisnike prvenstveno upozoravaju o najrizičnijim sajtovima, te kako su sarađivali sa svojim timom zaduženim za kompresiju kako bi podaci koje browser šalje i prima bili što je moguće manji.

Više detalja o Safe Browsingu u Android verziji Chromea možete pronaći na Google Online Security blogu.

1/1