Kako prenosi Ars Technica, Mozilla je iz Firefoxa odlučila ukloniti reklamne pločice koje su se sa vremena na vrijeme prikazivale prilikom otvaranja novih tabova.

Podsjećamo, ova opcija je premijeru doživjela još prošle godine u nightly buildovima browsera, da bi u maju ove godine postala dostupna u regularnoj verziji Firefoxa.

Mozilla će tokom idućih nekoliko mjeseci nastaviti sa prikazivanjem spomenutih pločica ("dok ne ispuni svoje obaveze" prema kompanijama koje su platile reklame), nakon čega će ih ukloniti u potpunosti.

"Reklamiranje u Firefoxu može biti odlično za posao, ali u ovom trenutku nije odgovarajući potez za nas, jer se želimo fokusirati na osnovna iskustva naših korisnika," izjavio je potpredsjednik Mozille, Darren Herman , te dodao: "Vjerujemo da reklamni ekosistem treba biti bolji (...) Mozilla će nastaviti da traži nove načine da balansira reklamni ekosistem od kojeg će svi profitirati, te da kreira uspješne proizvode koji poštuju privatnost korisnika, isporučujući im iskustva bazirana na transparentnosti, kontroli i mogućnosti izbora."

1/1