Nakon što je pedesetsedmogodišnja Cathy Bernstein iz Floride čak dva puta u istoj noći udarila u druga vozila i pobjegla sa mjesta događaja misleći da je sigurna, njen automobil marke Ford pozvao je hitnu službu i prijavio incident.

Prijava je rezultat Fordove SYNC tehnologije koja, između ostalog, kontaktira hitnu službu koristeći sigurnosne senzore i Internet konekciju čim detektuje aktiviranje zračnog jastuka ili probleme sa pumpom za gorivo, do kojih obično dolazi pri jačim sudarima.

Odmah nakon toga aktivira se čitav sistem za sigurnost i upućuje se poziv lokalnoj hitnoj službi, pri čemu joj se šalju informacije o modelu automobila i njegovoj trenutnoj lokaciji. Nakon toga, iz hitne službe pozivaju vozača i ukoliko se ovaj ne javi, šalju hitnu pomoć na zadanu lokaciju. Naravno, ovo je sjajno u slučajevima u kojima je vozač u nesvijesti ili nepokretan, pa ne može odgovoriti na poziv, ali nije baš sjajno za vozače koji izazovu štetu i pobjegnu.

Odmah nakon što je obaviještena o incidentu, hitna služba pozvala je Cathy i pitala je da li je učestvovala u nekom sudaru, na što je Cathy odgovorila negativno. Ovo je bilo dovoljno da iz službe shvate o čemu se radi, pa je Cathy neko vrijeme provela u pritvoru.

Inače, počevši od 2018. godine, svi novi automobili koji se budu prodavali unutar granica EU morat će imati ugrađen sličan sigurnosni sistem za pomoć vozaču.

1/1