Pismo prijekora

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i poznati filantrop, Bill Gates, apelovao je na kinesku elitu preko njihovih dnevnih novina People's Daily, da počnu izdvajati dio vlastitih sredstava za siromašne i da prevaziđu "averziju prema filantropiji".

Tom prilikom Gates je u Dailyju napisao sljedeće:"Samo onda kada siromašne slojeve stanovništva odvojimo od bolesti, svijet će postići održivi napredak... Ulaganje u siromašne zahtijeva učešće svih društvenih slojeva. Vjerujem da su dobiti od ulaganja u siromašno stanovništvo podjednako dobre kao i dobiti prilikom ulaganja u svijet biznisa, te da imaju veći značaj".

Kina trenutno ima 358 milijardera i po broju istih nalazi se na drugom mjestu u svijetu,rame uz rame sa Amerikom koja se prošle godine nalazila na prvom mjestu. Međutim, njihov stepen izdvajanja novca u humanitarne svrhe smatra se među najnižim na svijetu. Prema istraživanju nevladine organizacije Charities Aid Foundation iz Južne Afrike, Kina se nalazi na 115 mjestu od ukupno 135 praćenih po davanju u dobrotvorne svrhe, a po volonterstvu, nalazi se na posljednjem mjestu.

Sada još samo ostaje da se vidi da li će Gatesovo obraćanje izazvati pravu reakciju kod kineske elite.

1/1