Skoro odmah nakon što je objavio da 99 posto svojih Facebook dionica namjerava dati u dobrotvorne svrhe, Mark Zuckerberg našao se pod paljbom optužbi da ovim potezom zapravo izbjegava plaćanje poreza čiji bi se iznos mjerio u milijardama.

Razlog za optužbe leži u činjenici da je Zuckerberg dionice odlučio uložiti u Chan Zuckerberg inicijativu koja je LLC korporacija, umjesto u neprofitno društvo. Razlika između njih je sljedeća: LLC, za razliku od neprofitnih organizacija, sva sredstva koja dobije može uložiti u druge kompanije, ostvariti profit i na osnovu toga, lobirati za različite ciljeve i donirati sredstva za političke kampanje.

Na taj način, Chan Zuckerberg inicijativa i dalje može uticati na promjene u društvu, a Zuckerberg neće platiti ni centa poreznoj službi.

Zuckerberg je odmah odgovorio na optužbe preko Facebooka, rekavši da će, čak i ako kroz njegovu inicijativu bude ostvaren profit, on svejedno biti uložen za unapređenje njene misije, kojoj je krajnji cilj "stvaranje pozitivnog uticaja u područjima u kojima postoji velika potreba za tim".

Zuckerberg je i dodatno pojasnio ciljeve kojima će se misija posvetiti, rekavši da se planiraju usredotočiti na "personalizirano učenje, liječenje bolesti, povezivanje ljudi i izgradnju snažne zajednice".

1/1