Vjerovatno ste do sada primijetili određene sajtove i reklame koji vas obavještavaju da vam je kompjuter zaražen ili spor te nude različite alate za njegovu popravku. E, pa, osim opasnosti od kupovine precijenjenih programa ili instaliranja "običnih" trojanaca, Symantec je izvijestio i o zabrinjavajućem trendu u kojem se preko takvih sajtova servira i ucjenjivački malware, koji enkriptira korisničke podatke u cilju iznude novca.

U Symantecu kažu da su uočili da takvi sajtovi za korisničku podršku pokušavaju tajno instalirati ransomware na računare posjetilaca.

"Nesretne žrtve bi mogle platiti i lažnu korisničku podršku i iznos potreban za dešifriranje njihovih podataka." – pojašnjava Symantec u svom izvještaju. Jedan od takvih sajtova je posjetioce preusmjeravao na Nuclear Exploit Kit, koji se koristi za distribuiranje naprednog malwarea i ransomwarea.

Još uvijek nije poznato da li pojedini administratori stranica sa lažnom računarskom podrškom zapravo rade za kreatore takvih exploit alata, da li su samo odlučili eksperimentisati sa ransomwareom ili su im sajtovi zaraženi bez njihovog znanja.

1/1