Bivši izvršni direktor Microsofta, Steve Ballmer, je nedavno izjavio kako Redmond griješi sa nastojanjem da iskoristi univerzalne Windows aplikacije kako bi popunio prazninu u ponudi aplikacija na svojoj mobilnoj platformi.

Naime, kako prenosi ZDNet, na nedavnom godišnjem okupljanju Microsoftovih čelnika, neko od prisutnih je upitao aktuelnog šefa Microsofta, Satyu Nadellu, o kontinuiranom nedostatku nekih ključnih aplikacija na Windows Phone platformi, nakon čega je Nadella izjavio kako pokušavaju privući Windows developere sa svojim programom univerzalnih aplikacija (za neupućene: aplikacije koje rade na svim Windows uređajima, od telefona, preko tableta, pa do desktopa).

No, Ballmer je u tom trenutku rekao kako to "neće upaliti", te kako Microsoft umjesto toga treba omogućiti pokretanje Android aplikacija na Windows telefonima.

Podsjećamo, Microsoft je predstavio program univerzalnih aplikacija nedugo nakon što je Nadella preuzeo vodstvo nad kompanijom od Ballmera, da bi godinu dana kasnije predstavili i programe za prebacivanje iOS i Android aplikacija na Windows 10 Mobile platformu. Međutim, Android segment programa, kodnog naziva Project Astoria, je nedavno naišao na probleme i za sada nije poznato da li će Microsoft u potpunosti odustati od njega, ili će mu se vratiti nekada u budućnosti.

1/1