Analitičari iz američke kompanije IDC, koja se bavi istraživanjem IT tržišta, predviđaju da će na tržištu tableta u periodu između 2015. i 2016. godine, najveću stopu rasta od čak 75 posto doživjeti takozvani "2-u-1" tableti sa odvojivom tastaturom.

Također, iz ove kompanije predviđaju da će globalne isporuke tableta za ovu godinu iznositi oko 211 miliona primjeraka, što je za 8 procenata manje u odnosu na isporuke iz prošle godine.

Prema IDC-u, najpopularniji tableti u 2014. i 2015. godini su oni manji modeli sa 7-inčnim ili 9-inčnim ekranima. Međutim, ove godine primjetan je i porast popularnosti tableta sa većim ekranima, na koje otpada veći procenat isporuka u odnosu na prošlu godinu.

IDC tvrdi da su i dalje najpopularniji tableti sa Androidom, dok iza njih slijede iPadi, a raste i broj isporučenih tableta sa Windowsom: 2014. godine oko 5 posto od svih isporučenih tableta otpadalo je na one sa Windows OS-om, dok se ove godine očekuje njihov porast od otprilike 8.5 posto.

Ukoliko se nastavi ovaj trend, IDC predviđa da će Windows tableti činiti 18 posto svih tableta isporučenih 2019. godine.

1/1