Adobe je objavio kako će početkom 2016. rebrandirati svoj poznati Flash Professional alat za kreiranje animacija, koji će od iduće godine biti poznatiji kao Adobe Animate CC.

"Flash Professional je bio standard za kreiranje animacija na webu skoro dvije decenije. Međutim, zbog rasta popularnosti HTML5 standarda i zahtjeva za animacijama koje koriste nove web standarde, tokom proteklih nekoliko godina smo od nule napisali naše alate kako bi u njih inkorporirali nativnu podršku za HTML5 Canvas i WebGL," izjavili su iz Adobea, te dodali kako danas skoro trećina svih sadržaja kreiranih u Flashu koristi HTML5, kao i to da te sadržaje konzumiraju korisnici na preko milijardu različitih uređaja diljem svijeta.

Animate CC će nastaviti podržavati Flash (SWF), kao i AIR formate, a u njemu će biti moguće kreirati i animacije u "bilo kojem formatu, uključujući i SVG", tvrde iz Adobea.

Pored toga, Adobe je obećao kako će Animate CC donijeti i neke novitete u vidu opcija koje nisu bile dostupne u Flash Professionalu, a više detalja o njima možete pronaći na ovom linku.

1/1