Opšte je poznato da pojedini poznati i uticajni bendovi, poput Radioheada, nisu zadovoljni nivoom kontrole koju velike korporacije imaju nad muzikom na Internetu. Pjevač Radioheada, Thom Yorke, često je kritikovao online servise zbog mužnje muzičara, a najnoviji verbalni napad uputio je na račun YouTubea, u intervjuu za italijansku La Repubblicu.

Yorke je, naime, izjavio da YouTube i slični servisi plaćaju smiješno niske iznose umjetnicima te da samo velike kompanije zarađuju.

"Ljudi stalno govore da je ovo era kada je muzika slobodna, kada je film slobodan. To nije istina. Kreatori servisa zarađuju – Google, YouTube, grabeći, kao ribu u moru – uzimaju sve do čega mogu doći. "O, izvinjavamo se, to je bilo vaše? Sada je naše. Ma ne, samo se šalimo, još uvijek je vaše."" – upečatljvo opisuje Yorke svoje viđenje trenutnog stanja muzičke industrije na Internetu. 

"To je kao što su nacisti radili dokom Drugog svjetskog rata. Zapravo, to je kao što svi rade tokom rata, čak i Englezi – kradu umjetnost drugih." – dodao je.

1/1