Kako prenosi Engadget, u Češkoj je nedavno - i to prvi put u historiji države - osuđen jedan softverski pirat, koji je preko raznoraznih foruma dijelio nelegalne kopije Windowsa i drugog softvera zaštićenog autorskim pravima.

No, tridesetogodišnji Jakub F. bi se na jako zanimljiv način mogao izvući iz problema - naime, umjesto novčane kazne u iznosu od oko 223.000 američkih dolara, Jakub bi mogao "odslužiti" svoju kaznu i bez da završi na sudu, a sve što treba uraditi je da vlasnicima narušenih autorskih prava isplati znatno manju svotu novca, te da zabilježi  200.000 pregleda svog YouTube videa, u kojem podiže svijest javnosti o softverskoj pirateriji.

1/1

"Mislio sam da ne radim ništa pogrešno. Mislio sam da to neće naštetiti velikim kompanijama. Nisam to uopšte radio zbog novca, već iz zabave," izjavio je Jakub, te dodao: "U warez zajednici sam imao dojam da ljudima značim nešto. Bio sam ubijeđen da sam premala riba da bi me neko ulovio. Ali, na kraju su me ipak ulovili."

Video koji je Jakub snimio u nadi da će izbjeći ogromnu novčanu kaznu je već pregledan preko 161.000 puta, a možete ga i sami pogledati u nastavku: