Nakon poziva za Sat kodiranja, koji će se održati od 7. do 13. decembra, Resursni centar Centra za promociju civilnog društva (CPCD) nas je obavijestio da se do sada za održavanje Sata kodiranja registrovala 251 obrazovna institucija i nevladina organizacija širom Bosne i Hercegovine.

Po broju prijavljenih događaja, BiH daleko prednjači u odnosu na druge zemlje regiona. Naprimjer, u Crnoj Gori su prijavljena samo 2 događaja, u Hrvatskoj je prijavljen 91 događaj, u Srbiji njih 97, u Sloveniji 48, u Makedoniji 73, a na Kosovu su prijavljena samo tri događaja.

CPCD stoga poziva sve škole i organizacije da se što prije registruju na zvaničnoj stranici Sata kodiranja, ako to do sada nisu uradili. Za razjašnjavanje svih nejasnoća, Resursni centar CPCD-a poziva zainteresovane da ih kontaktiraju preko Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

1/1

Također, ovogodišnja akcija "Sat kodiranja" u potpunosti će biti medijski popraćena, a sponzori su se bacili na obezbjeđivanje nagrada za najaktivnije škole, profesore, nastavnike i učenike.

CPCD podsjeća da je cilj ove akcije pokazati svima koliko se toga može napraviti za samo jedan Sat kodiranja. Nije potrebno nikakvo iskustvo, a jednosatni vodiči su dostupni na preko 30 jezika. U toku Sata kodiranja učenici postaju kreatori novih tehnologija i prestaju biti samo njeni korisnici.

U cilju privlačenja što većeg broja učesnika širom svijeta, kreirani su novi tutoriali u saradnji sa Disneyem i Microsoftom, o kojima smo pisali i ranije, a radi se o Javascript tutorialu sa likovima iz Star Warsa i Minecraft tutorialu za programiranje.

Resursni centar CPCD-a ističe kako je programiranje jedna od najtraženijih vještina 21. stoljeća. Zato se priključite akciji "Sat kodiranja", probajte kodirati i pokušajte naučiti nešto novo, jer će vam svakako koristiti u budućnosti. Budite i vi dio ovog globalnog pokreta!