Kompanija koja stoji iza (blago rečeno) popularne WordPress platforme, Automattic, je odlučila lansirati novu verziju WordPress.com sajta - i pri tome njen kod ponuditi kao open source.

Projekat kodnog imena Calypso je rezultat rada 127 inžinjera i dizajnera, koji su na njemu radili proteklih 20 mjeseci, prenosi The Next Web.

Nova verzija WordPress.coma je bazirana na JavaScriptu, a njen back-end interfejs nudi sekcije koje nalikuju na određene elemente Mediuma, kao što su 'discover' i 'recommended'. Pored toga, Automattic je lansirao i Mac desktop aplikaciju, koja bi ljudima trebala olakšati prelazak na novi WordPress.

Matt Mullenweg, izvršni direktor Automattica, je izjavio kako su već neko vrijeme pokušavali rebootati WordPress.com, osvrnuvši se na projekat MP6 i verziju 3.8, dodavši kako su u jednom trenutku shvatili da im "inkrementalni pristup neće donijeti poboljšanja" koja im trebaju, te da kompatibilnost sa starim verzijama i rad bez JavaScripta koče cijelu platformu.

Što se pak tiče open source koda, Mullenweg je izjavio: "Mnogi su mislili kako bi novu tehnologiju trebali zadržati u našem vlasništvu, ali sam kroz život naučio da što više daješ, to više dobijaš nazad."

Novi WordPress.com alati su već dostupni sajtovima koji koriste open source WordPress.org platformu, ali će za njihovo korištenje biti neophodno instalirati posebni Jetpack plugin kako bi Calypso uopšte mogao raditi.

1/1