Kako prenosi The Telegraph, kompanija Bodle Technologies je objavila da radi na razvoju tehnologije koja će omogućiti proizvodnju ekrana za telefone i druge mobilne uređaje, a koji neće trošiti bateriju.

Bodle Technologies je već u pregovorima sa nekoliko najvećih proizvođača potrošačke elektronike koji bi jednog dana mogli početi sa korištenjem ove zanimljive inovacije, koja se zasniva na tehnologiji korištenoj u rewritable DVD-ovima. Konkretno, ekrani na kojima radi Bodle Technologies koriste električno pulsiranje i sposobni su prikazati sliku vidljivu i pod direktnom Sunčevom svjetlošću.

"Možemo kreirati potpuno novo tržište," izjavio je Dr. Peiman Hosseini, osnivač Bodle Technologiesa, te dodao: "Pametne satove morate puniti svaku noć, što usporava njihovo osvajanje tržišta. Ali ako bi imali pametni sat kojem ne treba toliko energije, mogli bi ga puniti samo jednom sedmično."

Posebno je zanimljivo i to kako se ova tehnologija može upotrijebiti i prilikom razvoja pametnih prozora, što je navodno tržište koje će biti vrijedno čak 2 milijarde dolara do 2017. godine, ističe The Telegraph.

1/1