Kako javlja ZDNet, a prenosi PC Gamer, Microsoft je nedavno ažurirao izjavu o privatnosti u svom novom operativnom sistemu.

U Redmondu se nadaju kako će ovim potezom umiriti kritičare, koji su već neko vrijeme tvrdili da Microsoft špijunira korisnike Windowsa 10.

Naime, jedna od izmjena u Microsoftovoj izjavi o privatnosti je detalj kako će Windows 10 prikupljati korisničke podatke samo za one servise koje je tražio sam korisnik (npr. Microsoft će prikupljati korisničke mailove kako bi ih prikazao u Outlooku), a tu je i stavka koja tvrdi da će Microsoft skenirati samo one fajlove koji budu pohranjeni na OneDriveu: "Pristupićemo, objelodaniti i sačuvati lične podatke, uključujući i vaše sadržaje (poput sadržaja vaših mailova na Outlook.com servisu ili vaših ličnih foldera u OneDriveu), kada budemo vjerovali da je to neophodno".

Pored toga, Microsoft je u novoj izjavi o privatnosti istakao i to da će Cortana pamtiti korisničku "trenutnu lokaciju, historiju lokacija i druge lokacijske signale (poput npr. lokacija tagovanih na slikama koje uploadujete na OneDrive)", kako bi korisnicima ponudila preciznije lokacijske podatke kao što su recimo detaljniji izvještaji o saobraćaju. Također, zanimljivo je i to kako Cortana može naučiti ko "vam je najbitniji iz vaših poziva, tekstualnih poruka i e-mail historije".

Više detalja o izmjenama u novoj izjavi o privatnosti možete pronaći ovdje.

1/1