Turska vlada je krajem prošle sedmice zvanično blokirala pristup popularnom Redditu, prenosi The Verge.

"Nakon tehničke analize i pravnog razmatranja, na snagu su stupile administrativne mjere za ovaj sajt," stoji u saopštenju dostupnom na zvaničnom sajtu turske vlade.

Prema informacijama iz spomenutog saopštenja, Reddit je u Turskoj blokiran zbog novog zakona o Internet cenzuri, prema kojem Tursko vrhovno vijeće za telekomunikacije i IT (TIB) može zabraniti pristup sajtovima i blokirati Internet sadržaje zbog više razloga, uključujući pornografiju, prostituciju, droge, terorizam, ilegalnu razmjenu fajlova i "zločine protiv" prvog turskog predsjednika, Mustafe Kemala Ataturka.

Kako ističu na The Vergeu, TIB odluke o blokiranju određenih sajtova može donijeti svojevoljno, bez konsultacije sa sudom, a slobodni su da blokiraju i sajtove za koje "sumnjaju" da bi mogli imati veze sa gore navedenim zabranjenim sadržajima.

Međutim, brojni turski posjetitelji Reddita su ubrzo nakon blokade shvatili da je ista aktivna na nivou DNS-a, tako da Redditu mogu pristupiti jednostavnim korištenjem nekog inozemnog DNS-a, poput npr. Googleovog.

1/1