Glavni ekonomist centralne banke Britanije, Andy Haldane, nakon objavljivanja statistika o broju zaposlenih u Britaniji (kojih ima 30-ak miliona), upozorio je na činjenicu da će roboti taj broj srezati na pola.

Konkretno, nekih 15 miliona britanskih radnika će ostati bez posla zbog automatizovanja određenih zadataka, a taj turobni procenat o 50 posto ili više ugroženih radnika odnosi se i na Sjedinjene Američke Države zbog visokog nivoa tehnološkog razvoja. Najugroženija su zanimanja u administraciji i proizvodnji.

Haldane svoje predviđanje zasniva na analizi historijskih trendova – kako kaže, antičke grčke i rimske civilizacije su gubitak poslova zbog razvoja tehnologije ublažavale velikim javnim projektima i dijeljenjem sredstava siromašnima. Međutim, on naglašava da danas takvo nešto možda neće biti moguće, zato što roboti imaju potencijal da zbog vještačke inteligencije osim naših ruku zamijene i naše mozgove. 

"Mašine već rade određene stvari koje su bile nemoguće – ako ne i nezamislive – prije jednu deceniju. Autonomni automobil je prije ne više od decenije bio naučna fantastika. Danas je on naučna činjenica." – kaže Haldane.

Računovođama zbog razvoja AI-a prijeti eliminisanje sa tržišta rada, frizeri će ostati bez trećine poslova, dok će 70 posto poslova u prodaji i uslugama u budućnosti preuzeti roboti.

Haldaneovo izlaganje u cijelosti možete pročitati ovdje – jeste, doduše, da je predugo, pa ako nemate vremena, dobrota se nalazi u drugoj polovici dokumenta.

1/1