Direktor britanske špijunske organizacije GCHQ, Robert Hannigan, tvrdi da slobodno tržište, ili jednostavnije rečeno: kapitalizam, nikako ne odgovara potrebama industrije koja se bavi cyber sigurnošću.

Hannigan je iskoristio priliku i na CESG Information Assurance konferenciji apelovao na vladu da interveniše u industriji koja se bavi problemima vezanim za cyber sigurnost, jer, prema njegovom mišljenju, slobodno tržište ne odgovara potrebama biznisa koji se nalaze na udaru cyber napada.

Također je izjavio da je Britanija bila "suverena kriptografska nacija", dok današnje slobodno tržište nije u mogućnosti da im pruži odgovarajuću zaštitu od cyber napada, čiji se broj popeo na 200 napada mjesečno, sudeći prema podacima kojima raspolaže GCHQ.

"Globalno tržište cyber sigurnosti uopšte se ne razvija onako kako bi trebalo: potražnja za sigurnošću je slaba i ne rezultira adekvatnim snadbijevanjem. Toliko je barem jasno. (...) A, ono što je također jasno, jeste da mi kao država ne možemo dozvoliti da se ovakva situacija nastavi" - rekao je on na konferenciji.

1/1