Nvidia je objavila kako je kreirala minijaturni kompjuter fokusiran na mašinsko učenje, namijenjen upotrebi u posebnim uređajima koji se bave komplikovanim proračunima neophodnim za dinamički input informacija (u prevodu, riječ je o modulu koji bi se trebao koristiti u bespilotnim letjelicama ili recimo uređajima za prepoznavanje lica).

Kako prenosi Engadget, uređaj nosi naziv Jetson TX1 i nudi performanse od jednog teraflopa. Što se tiče konkretnih specifikacija, Jetson TX1 donosi GPU sa 256 jezgri zasnovan na Maxwell arhitekturi, 64-bitne ARM A57 CPU-ove, podršku za enkodiranje i dekodiranje 4K videa, podršku za 1400 MP/s kamere, 4GB LPDDR4 RAM-a, 16GB eMMC prostora za pohranu podataka, kao i podršku za WiFi i Bluetooth, uz 1GB Ethernet port, kao i podršku za Linux for Tegra operativni sistem.

Sve to je smješteno na minijaturnoj štampanoj ploči dimenzija kreditne kartice, a developer kit verzija modula će se u prodaji naći 16. novembra, po cijeni od 600 USD, dok će je studenti i nastavnici moći nabaviti uz popust od čak 50%. Samostalna verzija modula će pak u prodaju stići u prvom kvartalu 2016. i koštaće 300 USD.

1/1