Google je objavio kako će svoj Google Maps servis uskoro obogatiti sa nekoliko jako korisnih novih opcija - mogućnošću offline pretrage i navigacije.

"Skoro 60% svijeta nema pristup Internetu, a čak i tamo gdje ga ima, konekcija može biti upitne kvalitete. A to znači da brz i jednostavan pristup informacijama još uvijek nije moguć za veći dio stanovništva. U pitanju je veliki problem, posebno kada ljudi pokušavaju istraživati svijet i koristiti navigaciju, zbog čega Google Maps poduzima korake kako bi ljudima diljem svijeta pomogao da pronađu upute do lokacije na koju su se zaputili," stoji u zvaničnom saopštenju objavljenom na Google blogu.

Korisnici Google Mapsa će tako uskoro moći da downloaduju mape određenih područja na svoje telefone, tako da im mogu pristupiti čak i kada su offline. Osim toga, Google Maps aplikacija će korisnicima nuditi i podršku za turn-by-turn navigaciju, pretragu specifičnih destinacija, kao i prikaz korisnih informacija o različitim mjestima, poput radnog vremena, kontakt informacija ili rejtinga.

Navedeni noviteti će u Android verziji aplikacije postepeno postajati dostupni tokom idućih nekoliko dana, dok se u iOS aplikaciji očekuju nekada u skorijoj budućnosti.

1/1