I ove godine će se, u periodu od 7. do 13. decembra 2015. godine, u organizaciji Centra za promociju civilnog društva, obilježiti „Sedmica informatičkog obrazovanja 2015. godine“. U sklopu njenog obilježavanja održat će se sada već prepoznatljiva globalna inicijativa "Hour of Code" (Sat kodiranja), a samo u prve tri sedmice za učestvovanje u ovom događaju već se prijavilo više od 100 škola i organizacija iz BiH.

Ovu akciju Resursni centar CPCD već drugu godinu zaredom sprovodi bez ikakvih donatorskih sredstava: samo sa vlastitim skromnim sredstvima i uz puno volonterskog rada, a iz ubjeđenja da "IT poziv predstavlja jedno od najperspektivnijih i najtraženijih zanimanja 21. vijeka", te da je neophodno naše mlade pripremiti za ovaj poziv.

Ovom prilikom resursni centar CPCD poziva sve one koji žele biti domaćini Sata kodiranja u svojoj školi ili organizaciji da se registruju na njihovoj zvaničnoj stranici: Hourofcode.com. Dodatno se svi zainteresovani pozivaju da se prijave na specijalni newsletter u kojem će se redovno objavljivati najnovije vijesti i korisni savjeti o ovoj akciji (prijava na ovom linku).

1/1

"Sat kodiranja" predstavlja globalnu akciju namijenjenu sticanju prvih programerskih iskustava. Edukativni tutorijali približavaju algoritamski način razmišljanja djeci i odraslima, pomažući im da bolje razumiju tehnologiju kojom se svakodnevno koriste. Podsjećamo vas da je i prošlogodišnji "Sat kodiranja" prošao i više nego uspješno: u Sedmici informatičkog obrazovanja 2014. godine učestvovalo je 165 zemalja iz cijeloga svijeta, pri čemu je BiH završila na 10. mjestu u odnosu na broj stanovnika i broj  prijavljenih događaja.

Detaljnije informacije o svemu što bi vas u vezi ovogodišnje Sedmice informatičkog obrazovanja moglo zanimati, možete dobiti putem Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..