Ah, Bulldozer. AMD-ova kontroverzna mikroarhitektura je prije nekoliko godina neugodno iznenadila korisnike slabijim performansama nego što se očekivalo. Sada se kompanija našla i o pod pravnom paljbom zbog navodnog lažnog reklamiranja broja jezgri u FX procesorima razvijenim na ovoj mikroarhitekturi.

Konkretno, izvijesni Tony Dickey je u ime sebe i drugih razočaranih korisnika pokrenuo tužbu protiv AMD-a zbog toga što je firma promovisala Bulldozer kao osmojezgreni procesor. Dickey u svojoj tužbi tvrdi da to nije istina, te da su sporni procesori sadržavali samo četiri jezgre, tj. da nisu bili u stanju obavljati osam operacija istovremeno.

Prema njemu, prosječni korisnici nisu bili upoznati sa AMD-ovim takozvanim modulima, koji su zapravo kombinovali performanse dvije jezgre.

Dickey zbog svega ovoga potražuje odštetu, kao i kažnjavanje AMD-a. On se na tužbu odlučio kada je kupio dva FX-9590 procesora i naknadno otkrio da njihova arhitektura ne odgovara istinski osmojezgrenoj arhitekturi.

1/1